Nakup strežnikov

 

Danes ne sme biti vprašanje ali strežnik potrebujemo ali ne, temveč kakšnega!

Organizacije in podjetja imajo različne potrebe. Nekaterim je pomembnejša procesorska moč, drugim velikost diskovnega polja, tretjim varnost podatkov, nekaterim je pomembno, da strežnik deluje brez odpovedi in podobno. Strežnik mora biti varen, zanesljiv,... vendar vse to povečuje ceno samega strežnika zato je treba natančno vedeti kaj potrebujemo.

Prav tako ni smiselno kupovati strežnika z zmogljivostmi »na zalogo«. Strežnike raje kupujemo sproti, ko jih potrebujemo za novo poslovno rešitev. Strežniki so namreč tako kot vsi ostali računalniki nadgradljivi in vsak dan zmogljivejši in tako sčasoma za manj denarja dobite vse več.

Strežnik mora zadovoljiti naše potrebe v okviru danih finančnih zmožnosti. V precejšnjo pomoč nam bo, če vsaj približno vemo katere aplikacije bodo na strežniku tekle. Bistveno je, da vemo kaj potrebujemo in za kakšne namene. Na ta način bomo pri nakupu strežnika precej prihranili, saj ne bomo vlagali denarja v komponente strežnika, ki jih ne potrebujemo. Nekatere izmed njih pa lahko dokupimo tudi naknadno in jih vgradimo takrat, ko se za to pokaže potreba.

Zavedati se moramo, da je običajni strežnik z enakimi specifikacijami dražji od na videz enakega namiznega računalnika saj potrebuje zmogljivejše in bolj trpežne komponente, ki so sposobne delovati 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu.

Pokličite zdaj